Sidor

20 november 2012

Vintrig Mumintårta





Adrians stora favorit är mumin och hans mamma önskade en vintrig mumintårta i två våningar till hans födelsedag. Tårtan är gjord på två sockerkakasbottnar. Den är fylld med Leilas vaniljkräm, grädde och rårörda hallon. Jag spritsade vaniljkrämen som en ring på bottnarna och fyllde sedan mitten med hallon blandat med socker. Sedan blandade jag vaniljkräm med en klick grädde och bredde över hallonen.

Leilas vaniljkräm (räcker till en 26 cm stor tårta)

5dl mjölk  
1st vaniljstång  
dl strösocker 
7 äggulor
dl majsstärkelse (maizena)
50 g mjukt smör 



Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka det tillsammans med mjölken i en stor kastrull. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse ljust och fluffigt. Ta ur vaniljstången ur den heta mjölken. Slå över den heta mjölken under vispning och häll tillbaka blandningen i kastrullen. Sjud upp krämen under konstant vispning och ta bort från plattan när blandningen tjocknar. Häll över krämen i en kall skål och rör ner smöret i den varma krämen. Kyl krämen i kylskåp.

Macroner med apelsinfyllning och salmiakfyllning

Recept och steg för steg beskrivning på macroner finns här och salmiakfyllningen här.  Receptet på apelsinfyllningen blev ett experiment och jag har svårt att ge riktigt exakta mått, men här kommer det på ett ungefär. 

 Apelsinfyllning
130 g vitchoklad 
1 apelsin (saft+skal) 
1 dl grädde 
1 tsk honung 
25 g rumsvarmt smör 
½ sats creamcheese frosting 

 Hacka chokladen. Koka upp grädde, honung, och apelsinskal och saft. Dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner chokladen. Tillsätt smöret och rör tills det har smält. Låt fyllningen svalna. Rör ihop creamcheesefrostingen och blanda ihop med den avsvalnade chokladblandningen. Spritsa blandningen på macronerhalvorna. 
                                                                    

16 november 2012

Dinosaurietårta




Päronbitar

Vaniljmousse

Pätkismousse

Lova tycker om dinosaurier så när hon firade sin 3-årsdag blev det med en dinosaurietårta. 
Tårtan är fylld med en fantastiskt god kombination; pätkismousse (chokladmousse gjord på pätkis (mintchoklad))och vaniljmousse med päronbitar. Tårtan är gjord på tre rulltårtsbottnar. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Kanterna är spritsade med grädde. Dekorationerna är gjorda i sp och marsipan.

Häst- och fyrhjulingstårta



Isak och Matilda har fyllt år och de firade sina födelsedagar med denna tårta. Den består av en ljus sockerkaksbotten. Den är fylld med hallonkompott, chokladtryffel och glasskräm. Den är täckt med marsipan och sidorna är spritsade med grädde. Dekorationerna är gjorda i sp och marsipan.

Hello Kitty och John Deere



Albin och Agnes önskade sig en tårta med en traktor och Hello Kitty på. Jag hade rätt fria händer att försöka kombinera dem båda på en tårta. Jag valde att göra en vintertårta där traktorn drar runt Hello Kitty på skidor. Tårtan är gjord på en ljus sockerkaksbotten. Den är fylld med chokladmousse gjord på Pätkis och vaniljmousse med päronbitar i. Den är spacklad med smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sp och marsipan. 

7 november 2012

Bloggpriset 2012

Omröstningen för årets bloggpris 2012 är igång! Gå gärna in HÄR och rösta om du gillar min blogg! Skriv in Clina Svenskon och skicka iväg din röst :)
TACK!

5 november 2012

Volvo Amazon-tårta


Eva vann en utlottning av en tårta som jag hade på min facebook-sida för ett tag sedan. Eva har en fantastiskt fin Amazon, så motivet på hennes tårta var ganska självklart. Tårtan är gjord på en ljus sockerkaksbotten gjord på 4 ägg. Den är fylld med hemgjord hallonsylt, grädde och glasskräm. Den är spacklad med cremcheese-frosting och täckt med chokladsockerpasta. Rosorna är gjorda i sp och bilden målad på marsipan.

Chokladsockerpasta

Här kommer en steg för steg beskrivning på hur man kan göra sockerpasta med chokladsmak. Jag måste verkligen säga att det här var en höjdare. Den blev mycket god och jag kommer garanterar att göra denna på nytt.

Receptet räcker till att täcka en ca 26 cm stor tårta.
2oo g mörk choklad
80 g vit sirap
300 g sockerpasta

Smält chokladen i micron eller i vattenbad.

Blanda sirap och den smälta chokladen.

Tillsätt chokladblandningen till färdig sockerpasta (köpt eller egen)

Blanda och knåda allt till en jämn blandning.

Plasta in den färdiga blandningen om du inte ska använda den genast. 


Om man sparar chokladsockerpastan och ska använda den senare kan man plasta in den ordentligt och förvara i kylskåp. När man sedan tar fram den kan man sätta den i micron en liten stund så mjuknar den upp och går att kavla.

4 november 2012

Pippitårta


Min vän Annika ville fira sin lilla kille som fyllde två år med en Pippitårta. Walter är mycket förtjust i både Pippi och traktorer, jag valde att göra Pippi den här gången. Tårtan består av en ljus sockerkaksbotten gjord på 4 ägg. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm, spacklad med creamcheese-frosting och täckt med hemgjord sp. Dekorationerna är gjorda i sp.