Sidor

31 maj 2012

Nougatfyllda småbröd

De här bakade jag åt mina kollegor i början av veckan. Jag gjorde en relativt vanlig småbrödsdeg och rullade bollar av degen. Sedan plattade jag ut bollarna och la en klick nougat och nöp ihop dem tillbaka. Jag tyckte själv att de blev sanslöst goda. Jag älskar nougat och småbrödsdeg med farinsocker i är ytterligare en favorit. Kräver lite pilligt jobb med att fylla dem, men det är väl värt mödan :)

175 smör
½ dl socker
½ dl farinsocker
2 msk sirap
4½-5 dl vetmjöl
1 tsk vaniljpulver
1 ½ tsk bakpulver

Blanda smör och socker i en matberedare. Tillsätt sirap och sedan resten av ingredienserna. Knåda degen med händerna och forma små bollar. Tryck ut bollarna till runda plattor. Sätt en liten bit nougat på varje platta och nyp ihop. Rulla bollen lätt så att den återfår den runda formen. Platta dem lätt och lägg på en plåt. Grädda i 175 grader varm ugn i 20-25 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.
 
 

28 maj 2012

Rabarberpaj

Vi har haft ett mycket intensivt men trevligt veckoslut. Vi har jobbat på gården och i trädgården hela helgen och njutit av vädret för fulla muggar. Elsa och Iris har undersökt växthuset om vi fått några gurkor ännu :) och hittade tillslut rabarberbusken och jag fick genast påtryckningar om att det minsann är dags för rabarberpaj.

Pajskal
150 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rör smör och socker till skum. Tillsätt ägget under kraftig vispning. Blanda ut bakpulvret i mjölet och rör ner i degen. Klä botten och kanterna av en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen.

Fyllning
ca 600 g rabarber
1 burk kvarg
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver/vaniljsocker
2 ägg
Skala och skiva rabarbern. Blanda de övriga ingredienserna med rabarbern och häll ovanpå pajbottnen. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 30 minuter. 

Den här pajen förknippar jag med min barndoms somrar. Det blir inte mycket mera sommar än det här. Därför får den här bli mitt bidrag till månadens sötsak som har temat "sommar".



26 maj 2012

Suzuki pv-tårta



Min lillebror fyllde år förra veckan och han önskade sig en Suzuki pv-tårta. Jag kunde ju inte annat än försöka mig på det. Är ju inte såå insatt i hur mopeder är uppbyggda, så maken fick sitta och rita alla detaljer var de skulle sitta och vilka delar som skulle sitta ihop med vilka... Jag ville ju att den skulle vara så trovärdig som möjligt :) Tårtan består av en ljus sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med en hallonmousse jag inte tidigare testat och också en ny sorts chokladmousse. Recepten ska jag skriva ut när jag hinner! Tårtan är täckt med marsipan och dekorationerna är gjorda i sp.

Livstecken :o)

Har varit lite frånvarande den senaste tiden. Slutspurten på jobbet har dragit igång och då finns det lite tid över för annat. Men så länge ni inväntar flera inlägg kan ni läsa följande :o)

LÄRARE SÖKES AKUT

14 maj 2012

Russinkaka

Det här receptet har jag hämtat från den underbara bloggen Ljusblå. Russinkakan smakar som riktiga russinkakor ska! Många förknippar russinkaka med julen, men den tycker jag att man faktiskt kan baka året om. Jag rekommenderar verkligen att ni kikar in på bloggen så att ni kan beundra Monikas fantastiska bilder!

Russinkaka
3 kkp vatten
2 kkp russin
2 kkp socker
1 tsk mald nejlika
1 tsk kanel
lite ingefära
1 tsk pomeransskal
125 g smör
2 ägg
3 kkp vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk soda

Koka russin, vatten och socker i ca 10 min. Slå det genom ett durkslag så russinen kommer i durkslaget och sockerlagen i en bunke. Dela smöret i bitar och smält det i den heta sockerlagen. Rör sedan i kryddorna. Tillsätt ägg, mjöl, bakpulver och soda när smeten svalnat lite. Blanda russinen med en liten del av mjölet och blanda i smeten. Häll allt i en smord och bröad form. (Jag använde mig av Ikeas silikonform och den fungerade super!) Grädda i 175 °c varm ugn i ca. 1 timme.

13 maj 2012

Macarons med jordgubbstryffel steg för steg



Sikta mandelmjölet.
Blanda mandelmjöl och florsocker och sikta det på nytt.

Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke.

Tillsätt strösockret och vispa tills äggvitan blivit ett fast skum.

Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med färgen.

Blanda tills du har en jämn smet. Känns den tjock kan man blanda om lite extra, men den ska inte bli rinnig.

Spritsa ut kakorna på bakplåtspapper. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 minuter. Grädda i 125 grader varm ugn i ca 20 minuter.

Spritsa fyllningen på kakorna och lägg ihop dem två och två.
Macarons
170 g florsocker
110 g siktat mandelmjöl
90 g äggvita
2 msk strösocker
några droppar hushållsfärg/pastafärg

Fyllning
125 g vit choklad
100 jordgubbar
finrivet skal av en citron
2 tsk honung
2 msk vispgrädde

Mixa jordgubbarna fint. Koka upp dem i en liten kastrull och låt puttra 5-10 minuter eller tills ca hälften av vätskan har kokat bort. Väg upp och kontrollera, du behöver 50 gram reducerad jordgubbspuré. Bryt chokladen i mindre bitar. Värm försiktigt alla ingredienser till krämen i en liten kastrull. Dra kastrullen från spisen när chokladen har smält. Låt krämen stelna i kylen någon timme så att den tjocknar. Spritsa krämen på hälften av kakorna och sätt ihop dem två och två.

12 maj 2012

Kokosbollsmousse

Det här testade jag att fylla min mammas tårta med. Det var ett annorlunda men väldigt gott recept. Hittade receptet här, men skriver det också hit:


Kokosbollsmousse 
(räcker bra till ett lager i en 26 cm tårta)
100 g smör

3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe
1-2 dl vaniljkräm gjord på vaniljkrämspulver och mjölk
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos

Blanda avsvalnat smält smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa vaniljkräm i en annan skål och grädde i en tredje. Vänd försiktigt ihop allting. Börja med hälften av grädden och vaniljkrämen så att du hinner bestämma hur tjock eller lös fyllning du vill ha. Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö över kokos.

11 maj 2012

Garntårta



Igår hade vi våravslutningsträff med "stickantantona" som Iris kallar dem. Är så otroligt glad att få tillhöra denna grupp med fantastiska kvinnor i varierande åldrar. Speciellt roligt tycker jag det är att våra 80-åringar orkar vara med :o). Kvällen till ära kunde jag ju inte låta bli att göra en garntårta. Har sett en del liknande tårtor tidigare, men ingen live. Tyckte att temat passade utmärkt :) Tårtan består av en glutenfri tårtbotten. Den är fylld med hallonmousse och passionsfruktsmousse. Den är spacklad med vitchokladsmörkräm och täckt med marsipan. Garnnystanen består av söndermald tårtbotten blandad med lite smörkräm. Garnet är gjort i marsipan.

Passionsfruktsmousse
8-10 passionsfrukter (ca 1 dl juice)
1 brk kondenserad mjölk
3 gelatinblad
3 dl grädde

Dela och gröp ur frukterna. Passera genom en sil så att du får ca 1 dl juice (jag satte också med några kärnor men det är en smaksak). Blötlägg gelatinbladen. Lämna 1-2 msk av juicen och värm den i en kastrull på spisen.Lös upp gelatinbladen i juicen. Vispa upp den kondenserade mjölken och blanda i juicen. Vispa grädden ganska hård och vänd ner den också.