Fick ett önskemål av min syster Malin och hennes Marcus att modellera Marcus mamma Britta till hennes födelsedag. Önskemålet var att hennes kläder skulle gå i grått, eftersom hon ofta har den färgen på kläderna. Vid fotograferingen ansåg min far att hon absolut måste sitta och beundra stjärnan på hans bil, så då fick det bli så... Hoppas att Britta fick en fin födelsedag! :o)
Sidor
▼
28 juni 2011
26 juni 2011
Jordgubbstårta
Till midsommarfirandet gjorde jag denna tårta. Jag hade ett recept som jag bara måste testa och då vi bestämde oss för att ha tårta på midsommaren blev det i form av en jordgubbstårta. Jag tycker personligen att gräddtårtor är de allra godaste tårtorna. Den här gillade jag skarpt, passade mig perfekt i smaken. Den består av tre nötmarängbottnar fyllda med tryffelkräm och blåbärsbomber. Den kräver en hel del förberedelse men är sist och slutligen inte så svår att göra!
Nötmarängbotten
60 g äggvitor
100 g socker
200 g valnötter
Kör socker och valnötter i en matberedare så fint som det bara går. Tillsätt äggvitorna och kör några minuter till.
Maräng
10 g potatismjöl
1 msk socker
125 äggvitor
100 g socker
Blanda potatismjöl och en matsked socker. Häll i äggvitorna och vispa till tjockt skum. Tillsätt de resterande sockret lite i taget. Ta 1/3 av marängen och blanda försiktigt med nötblandningen. Blanda resten av marängen och rör försiktigt till en jämn massa. Rör inte för mycket! Spritsa eller bred ut tre runda bottnar på bakplåtspapper. Gärna samma storlek som en springform. Grädda bottnarna i 170 grader varm ugn. Tiden varierar allt mellan 15-40 minuter. Jag gräddade mina i ca 20 minuter. De ska få lite färg och ge efter vid lätt tryck. Låt kallna helt och skär formarna så att de passar i springformen.
Blåbärssylt
40 g blåbär
2 tsk vaniljsocker
20 g socker
saften från ½ citron
Koka hela blandningen på svag värme utan lock i ca 15 minuter. Kyl!
Blåbärsbomber
- bomberna ska frysas minst en dag före bottnarna läggs ihop.
1 dl vispgrädde
30 g vitchoklad
1 gelatinblad
den kalla blåbärssylten
Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm hälften av grädden till 80 grader. Ta av spisen och häll det över finhackad vitchoklad. Rör till en jämn kräm. Tillsätt resten av grädden och rör om. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i krämen. KYL i minst 3 timmar. Vispa upp blandningen med elvisp och tillsätt den kalla blåbärssylten. Spritsa ut blandningen på smörpapper och sätt i frysen till följande dag.
Tryffelkräm
30 g socker
20 g maizena
1 vaniljstång
2 dl mjölk
1 äggula
2 gelatinblad
100 g mörk chokolad
6 dl vispgrädde
0,6 dl äggvitor
Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda kornen med lite av sockret med en kniv, så att kornen delas. Socker, maizena och vaniljsocker blandas och vispas med lite av mjölken. Till sist vispas äggulorna i. Den resterande mjölken kokas tillsammans med vaniljstången i en kastrull. När det börjar koka tillsätts blandningen och vispas ordentligt tills hela blandningen kokar och tjocknar. Vrid ur gelatinbladen och blanda ordentligt.
Finhacka chokladen och lägg i en stor skål. Häll den varma vaniljblandningen över chokladen. (Ta bort vaniljstången!) Vispa kraftigt så att krämen blir slät och blank. Vispa grädden till skum. Lägg 1/4 av grädden i chokladkrämen. Vispa kraftigt. Tillstätt ytterligare 1/4 av grädden och vispa ordentligt igen. Blanda till sist chokladkrämen i den kalla, resterande grädden och vänd försiktigt ihop. Vispa äggvitorna styva och vänd ner dem i chokladkrämen.
Sätt plastfolie i springformen och tryck i första bottnen. Bred ut hälften av tryffelkrämen och stick ner hälften av blåbärsbomberna. Sätt den andra bottnen ovanpå och fördela resten av tryffelkrämen ovanpå. Stick ner resterande blåbärsbomber och sätt sista bottnen ovanpå. Plasta in hela kakan och låt den gärna stå till följande dag. Den går också utmärkt att frysa.
Stjälp upp kakan och dekorera och garnera enligt eget önskemål. Jag dekorerade med grädde och jordgubbar!
Midsommar
Midsommaren har firats på villan tillsammans med 16 andra :) Vi har njutit av växlande väder, bastubadande, mycket god mat och en och annan flaskpost och skattjakt!
Moffas rökta sik äger!
Skattjakten inleds med att flaskpost hittas vid stranden! |
En karta hittas och jakten är i full gång. |
Många goda förslag ges när skattkartan skall tydas. |
Skatten är hittad! |
Skatten används! |
Edla - alla barns favorit! |
22 juni 2011
20 juni 2011
Sandwich
Jag har pippi på tonfisk i alla möjliga konstellationer. Tycker att det är gott att äta i de flesta format. Det här är en variant som man kan ha som förrätt eller som en saltbit på kvällen... välj själv :)
tonfisk på burk
crème fraîche
salt
peppar
paprika
rödlök
saltgurka
ost
tomat
bröd
smör att steka i
Rör tonfisk och crème fraîche, salta och peppra. Skär brödskivorna i trianglar och stek dem i smör. Fyll bröden med ost, tonfiskblandningen och alla grönsakerna. Sätt ev en tandpetare i för att den bättre ska hålla ihop.
19 juni 2011
Konfirmationstårtor
Fick äran att göra Amandas konfirmationstårtor. Önskemålet var en röd eller rosa marsipantårta med vita prickar på. Sedan fick jag ganska fria händer med resten av dekorationerna. Den stora tårtan är gjord på 6 ägg och den mindre på 3 ägg. Fyllningen fick gärna likna fyllningen i dessa tårtor. De är alltså fyllda med hallonmousse och chokladkräm och spacklade med vitchokladsmörkräm. De är täckta med marspian och dekorationerna är också gjorda i marsipan.
18 juni 2011
Rabarberdricka
3 kg rabarber
2 citroner
3½ l kokande vatten
1-2 kg socker
Skölj rabarber och skär i små bitar. Skär citronerna i skivor och lägg med rabarberbitarna. Koka upp vattnet och häll över rabarbern.
Låt stå 1-2 dygn i rumstemperatur. Sila saften och rör ner sockret. Häll i flaskor eller burkar och sätt i frysen. Saften blandas sedan ut med vatten när den ska drickas.
Busfrö
Hört vid läggningen igår:
-hänga på fest hänga på fest...
- lyckan kommer älskar mig (="den Gud älskar lyckan får" från "Gud som haver" )
17 juni 2011
Skärgårdssemlor
Fick för några dagar sedan syn på ett recept på pappas(!) surmjölksburk. Blev genast sugen på att testa det. Jag gillar recept som innehåller surmjölk och det här var jag bara tvungen att testa. Vet inte varför de kallas skärgårdssemlor, men goda var de i alla fall. De är lite speciella i smaken eftersom de innehåller kaljamalt. Men jag gillar den smaken så mig passade det bra! Smaken påminner lite om det här brödet som jag tidigare har bakat.
17 st
½ l surmjölk
50 g jäst
1½ dl mörk sirap
1 tsk salt
2 dl rågkli
1 dl kaljamalt
ca 8 dl vetemjöl
Lös jästen i fingervarm surmjölk. Tillsätt sirap, salt, kli och malt. Blanda väl. Sätt tillsist i mjölet lite i taget. Rör inte för mycket. Degen blir ganska lös, så jag skulle kanske öka lite på mjölmängden nästa gång. Jag fick sätta ganska mycket mjöl på bakbordet för att kunna baka ut semlorna. Låt degen jäsa till dubbelstorlek och baka sedan ut till semlor. Låt semlorna jäsa ordentligt och grädda dem sedan i 225 grader varm ugn i 10-15 minuter.
16 juni 2011
Glädjande besked II
Eftersom vi i familjen återigen har fått ett mycket glädjande besked, tyckte Elsa att det var på sin plats att vi skulle göra en tårta åt oss själva för en gångs skull. Hon tyckte att det skulle passa utmärkt med en jordgubbstårta. Vi använde oss av ett av Kinuskikissas recept. Skriver ner det här också. Elsa ville helst göra den själv så hon fick fylla och dekorera den som hon ville. Bottnen är en marängbotten fylld med daimgrädde och jordgubbar.
Marängbotten
5 äggvitor
2 ½ dl socker
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget. Olja en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut marängen i två lika stora rektanglar. Grädda i 125 grader varm ugn i 1h 45 min-2h.
Fyllning
3 msk potatismjöl
½ dl socker
3 dl mjölk
2 äggulor
3 Daim-stänger
3 msk potatismjöl
½ dl socker
3 dl mjölk
2 äggulor
3 Daim-stänger
2 ½ dl grädde
2 tl vaniljsocker
Jordgubbar
Blanda potatismjöl och socker i en kastrull. Tillsätt mjölken och gulorna och låt blandningen koka upp. Tag den från spisen och låt den kallna. Vispa grädden och vaniljsockret och hacka daimen grovt. Blanda grädde, daim och den avsvalnade krämen. Fördela hälften av blandningen på en av marängbottnarna. Skiva jordgubbar ovanpå och sätt den andra marängbottnen ovanpå. Bred resten av fyllningen på den andra marängbottnen och dekorera med jordgubbar och ev. choklad.
Wienerbröd med tosca
En variant av vanliga enkla bullar som tar mycket längre tid att göra men kräver lika lite arbete som vanliga bullar. De här är kalljästa bullar som slår det mesta på bullfronten!
Fördeg:
50 g jäst
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken och mjölet och låt jäsa i ca 1 timme.
200 g rumstempererat smör
2 msk socker
1 ägg
1/4 tsk salt
3 dl vetemjöl
Tillsätt smöret i små bitar, socker, ägg, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Arbeta den inte för mycket! Kavla ut degen till en platta ca 30x40cm. Bred på fyllningen.
100 g smör
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
Rör ihop!
Rulla ihop degen till en kompakt rulle. Skär rullen i 20 bitar och lägg bitarna i dubbla muffinsformar. Lägg dem på en plåt och sätt i kylen över natten.
Ta fram plåten ur kylskåpet och låt den stå fram i ca 1½ timme. Gör toscasmeten så länge.
50 g smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
50 g flagad mandel
Värm blandningen i en kastrull på spisen. Rör om hela tiden så att den inte bränns. Låt den koka upp och ta den sedan av spisen.
Fördela toscasmeten ovanpå bullarna och grädda dem sedan i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Sikta lite florsocker ovanpå strax innan servering!
15 juni 2011
Snabbsytt
Igår satt Elsa och tittade i mönstertidningar hela förmiddagen. På eftermiddagen gick hon igenom en del av mina tyglådor. När hon såg det randiga tyget föll hon pladask!. Hon visste genast vad hon ville ha. Det skulle vara en topp som absolut inte skulle få ha ärmar! Hon frågade om jag kunde sy en snabbt! Eftersom hennes tålamod inte är alltför stort när hon väntar på att något ska bli klart vid symaskinen, fick det bli en enkel modell som jag klippte till utan mönster. Efter några minuter vid symaskinerna var den klar. Då kom lillasyster dragande med tyget som var kvar och sa; jag å mamma! Så då fick jag svepa ihop en till :o)
Ser nå´n annan farmor Alda och faster Tekla ??? |
14 juni 2011
Som ett nystan utan garn...
Den 14 juni 2002, exakt för 9 år sedan, förlovade vi oss på Timbärhållmin... |
som en leksak utan barn,
det skulle jag va´ utan dig,
ingenting utan dig.
Som en tågvagn utan lok,
som en bokstav utan bok,
det skulle jag va´ utan dig,
ingenting utan dig.
Som en lampa utan ljus,
som en gata utan hus
det skulle jag va´ utan dig,
ingenting utan dig.
Som en tomte utan skägg,
som en höna utan ägg,
det skulle jag va´ utan dig
igenting utan dig.
Utan varann´ skulle vi få fnatt,
utan varann inte fatta ett skvatt,
inte skratta ett skratt,
det vet varenda katt, det vet varenda katt!
Spritsar
Har flera dagar gått och funderat extra mycket på min mommo. Det började med att jag såg en tant i ett trädgårdsland som gick med kjol och duk på huvudet. Jag blev så nostalgisk och började sakna alla gamla tanter som går med kjol. Vart har de tagit vägen? När jag var yngre gick också min mommo med kjolar och klänningar på vardagarna. Jag började mer och mer fundera på henne och vad hon gjorde och framförallt på hennes mat och och hennes bakande. Jag tror att jag har ärvt mitt intresse för bakning och matlagning av både min mamma och min mommo.
För ganska många år sedan fick jag "ärva" en gammal sprits av min mamma. Den är modell jättegammal, men den gör så otroligt fina småkakor.
På något vis kopplade jag ihop mommo med dessa spritsar. Kanske för att de här småbröden kan klassas som ganska gammaldags. Det är något av de klassiska bakverken som man inte gör så ofta numera. Igår gjorde jag slag i saken och provade mig fram till en enligt mig god deg och började spritsa. Jag är mycket nöjd med både smak och utseende :)
200 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
2½ dl mjöl
2 dl potatismjöl
Rör smör och socker till en jämn smet. Tillsätt mjöl och potatismjöl lite i taget. Använd gärna en elvisp för att få en så jämn smet som möjligt. Spritsa sedan ut till kakor på en plåt. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 10 minuter. Om man vill lyxa till dessa kakor lite kan man doppa dem i choklad eller sikta lite florsocker ovanpå.