Sidor

29 september 2013

Rosor steg för steg


 Börja med att forma droppar, utgår från en rund boll. Låt torka.
 Tryck ut rosblad med en utstickare eller forma en boll och pressa ut den till ett blad inuti en plastpåse.

Tunna ut bladkanten med bollverktyget.
 Limma fast bladet på toppen av en droppe med vatten eller äggvita.
 Forma ytterligare tre blad med bollverktyget.
 Limma de tre bladen efter varandra på rosknoppen.
De tre bladen limmas alltså omlott.
 Vik ut bladen en aning.
 Ta ut ytterligare 5 blad och låt dem torka på skedar.
Limma de fem bladen omlott i en torkkopp.
 Placera rosknoppen ovanpå bladen och limma fast.Vill du ha en större ros fortsätt att torka flera blad på skedar. Jag tycker att den blir finare om man gör aningen större blad följande varv. Sätt rosen att torka i aluminiumfolie så att du får önskad form på den.

Hallonpaj

Den här pajen innehåller flera moment men är så värd att göra! Den ligger helt klart i toppen av mina pajrecept.

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk socker
1 krm salt
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen. Låt degen vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen och lägg i en pajform, ca 24 cm. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i frysen ca 1 timme innan du fortsätter. Grädda pajskalet ca 10 minuter i 200 grader varm ugn.

Fyllning 
50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Tillsätt ett ägg i taget. Vänd ner mjölet. Häll fyllningen i pajskalet.

Bärblandning 
1 msk strösocker
1 msk maizena
4 dl hallon
Blanda hallon med socker och maizena. Fördela bärblandningen över fyllningen.

Smulor 
0,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
0,75 dl vetemjöl
35 g smör
Rör snabbt ihop ingredienserna till en grynig massa. Strö smulorna överst på pajen. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Grädda i ca 25 minuter.

28 september 2013

Pappas mercedestårta

Min pappa fyllde år för en månad sedan. Då erbjöd jag mig att göra tårta åt honom, eller jag snarare krävde att få göra den. jag visste precis vad jag skulle ha för tema på den ;). Han ville gärna ha en gräddtårta så jag gjorde en marsipanplatta ovanpå tårtan och sedan spritsade jag kanterna med grädde. Tårtan gjorde jag på ett modifierat Very Cherry Chocolatecake-recept. Sedan fyllde jag tårtan med päronmousse, rårörda hallon och vaniljpannacotta. Tårtbottnarna påminner lite om chokladpudding. Mycket kraftiga men ändå saftiga.





Very cherry chocolate cake
3 ägg
3,75 dl starkt kaffe
3,75dl turkisk yoghurt
2 dl matolja
300 g vetemjöl
675 g strösocker
125 g kakao
1½ tsk bakpulver
3 tsk bikarbonat
1½ tsk salt
1½ tsk vaniljpulver 

Vispa ägg, kaffe, matolja och yoghurt i en skål på låg hastighet i någon minut. Blanda alla torra ingredienser och blanda i äggsmeten. Vispa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter. Fördela smeten i tre smörade och mjölade springformar, ca 26 cm. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15-20 minuter. Bottnarna ser kladdiga ut på ytan men så ska det vara. Låt bottnarna stå i formarna i ca 20 minuter innan de stjälps upp. 

Päronmousse
4 gelatinblad
1 burk päronpuré
2 konserverade päronhalvor i juice
2 msk päronjuice
(några droppar päronessens)  
3/4 dl socker
3 dl vispgrädde
(grön pastafärg)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa päronen släta. Blanda i päronpuré, socker och ev. lite färg och essens. Värm päronjuicen från konservburken och smält gelatinbladen. Rör försiktigt ner gelatinblandningen i päronblandningen. Vispa grädden och vänd ner den i päronblandningen.
Vaniljpannacotta
4 gelatinblad
2 dl mjölk
2+2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk strösocker
2 tsk vaniljpulver
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda mjölk, 2 dl grädde, äggulor, maizena och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Den får absolut inte koka! Rör ner vaniljpulver och gelatinbladen i den varma krämen och låt svalna.Vispa 2 dl grädde och vänd ner i krämen.

27 september 2013

Kanelhjärtan

Snart är det kanelbullens dag! Det här är ett annorlunda och lite romantiskt sätt att göra kanelbullar på. Jag gör nästan alltid mina bullar på kall mjölk och låter dem jäsa länge. Dessutom har jag börjat grädda dem i lite svalare ugn eftersom jag tycker att de blir godare och lite mindre torra då.

Kanelbullar
5 dl kall mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma, gärna nymald
1 ägg
200 g rumstempererat smör
ca 1,3 l vetemjöl
 Fyllning
120 g smör
1 dl socker
4 tsk kanel
Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt det rumstempererade smöret i bitar. tillsätt en liten del av mjölet och kör degen i hushållsassistenten en stund. Tillsätt ytterligare mjöl tills degen börjar släppa från kanterna. Ju lösare deg destu godare bullar! Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa till dubbelstorlek. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop degen från båda långsidorna. Skär i bitar och sätt på plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 1 h. Grädda i ca 200 grader varm ugn tills bullarna fått fin färg. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten. Strö på pärlsocker. Njut med ett glas kall mjölk!






20 september 2013

Alfons Åberg-tårta


Lilla Albin har fyllt 1 år och jag fick äran att göra hans tårta. Önskemålet var att Alfons och Milla skulle vara på tårtan men i övrigt fick jag fria händer. Tänkte genast på när Alfons skulle bygga koja så därifrån kom inspirationen. Tårtan består av en ljus sockerkaksbotten fylld med jordgubbsmousse och vitchokladmousse. Den är spacklad med creamcheese-frosting och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sp.


10 september 2013

Elvi och Eskil

 Tvillingarna Eskil och Elvi firade sin 90 årsdag med dessa tårtor. Eskil tycker om att vara i skogen och plocka bär och rödja. Han är också mycket intresserad av lastbilar och har kört lastbil i många år. Kyrkan och bönehuset har också varit viktigt för dem båda så det fick också rum på en tårta. Tårtorna är gjorda på ljusa sockerkaksbottnar fyllda med limemousse och vitchokladmousse. De är spacklade med creamcheese-frosting och täckta med marsipan. De flest av dekorationerna är gjorda i sp.




9 september 2013

Willes doptårta

Min kusins barn och världens sötaste lilla kille döptes i veckoslutet. Jag föll pladask för denna lilla krabat första gången jag såg honom. Han har massor med mörkt långt hår och ett helt underbart leende. Blev så glad när hans mamma frågade om jag ville göra hans doptårta. Hon önskade en ganska enkel och stilfull tårta. Den fick gärna vara blå med någon form av spetskant nertill. Hans namn och en baby fick gärna pryda tårtan.



Tårtan är gjord på en ljus sockerkaksbotten. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm, spacklad med creamcheese-frosting och täckt med kavlingsmassa. Dekorationerna är gjorda i sp.

7 september 2013

Bröllopet!

Min älskade syster Malin gifte sig med sin Marcus i somras. Nu har jag försökt sålla bland foton och underbara minnen och visar en liten glimt av min del av bröllopet. Jag fick i samråd med min mor äran att sy Malins brudklänning. Jag fick också äran att göra deras bröllopstårtor. Sedan tog jag mig friheten att göra en del annat också ;) Bröllopet fick naturligtvis en touch av fotboll eftersom Malin är fotbollsmålvakt och Marcus domare.




Pappas bästaste bil!
Min stora familj ♥ Sydde i samråd med min mor sammanlagt 11 festklänningar och brudklänningen till bröllopet. EFTER det hade jag och symaskinen en liten paus ;)
Fröken Iris som alltid springer och som inte ville vara med på foto...



Lite klänningsdetaljer
Brudparets tårta

Caketopppern



Fjärilar gjorda i smält konditorsocker

Tårtställningen som morbror Tjalle hjälpte till att såga ut och genomföra i praktiken.

Kom på den i mitt tycke briljanta idén att göra en tårtställning i form av bruden som målvakt.

Baksidan ;)


Tårtorna  bestod av ljusa tårtbottnar fyllda med tryffelkräm och jordgubbsmousse gjord på färska jordgubbar. De var spacklade med Swiss Meringue Buttercream och täckta med kavlingsmassa med skumkaramellsmak. Blommorna är gjorda i sp och fjärilen i konditorsocker. Tillsist strödde jag lite glitter över blomraderna.

 Swiss Meringue Buttercream

4 äggvitor
3 dl socker
saften av 1 citron
ca 400 g rumstempererat smör

Skär smöret i tärningar och ställ åt sidan. Mät upp äggvitor, socker och citronsaft i en rostfri skål. Vispa kraftigt över vattenbad tills blandningen är 65 grader. Marängen ska bli tjock och sockerkristallerna ska smälta. Ta marängen från värmen och vispa på hög hastighet i hushållsassistent tills marängen svalnat (tar minst 10 minuter). Rör långsamt ner en smörtärning i taget tills marängen är klar.

Den här tycker jag är en trevlig och lite lyxigare variant av "spackel" till tårtorna. Eftersom den blir vitare i färgen passar den ypperligt till tårtor täckta med vit marsipan eller sp.