Sidor
▼
30 september 2012
Hösttårta
Viveca önskade sig en tårta till veckoslutet. Hon gav mig rätt fria händer. Jag valde att göra en höstinspirerad tårta både inuti och utanpå. Tårtan är gjord på en ljus tårtbotten. Den är fylld med lingonmousse och kinuskimousse. Receptet på lingonmoussen kommer i ett senare inlägg. Den är spacklad med creamcheese-frosting och täckt med marsipan. Dekorationerna är till största delen gjorda av marsipan.
29 september 2012
Biltårta
Benjamin fyllde 18 år och firade sin födelsedag med en Supratårta. Önskemålen var en gräddtårta med hans Supra på. Jag valde att måla bilden den här gången och gjorde den som en tavla på tårtan. Tårtan består av en ljus tårtbotten fylld med egengjord hallonsylt, grädde och glasskräm. Den är spacklad ovanpå med smörkräm smaksatt med vanilj och locket är i marsipan. Kanterna är spritsade i vispgrädde.
26 september 2012
Födelsedagstårta
Gunilla fyllde år i veckan och jag fick äran att göra hennes tårta. Jag testade att göra en lite annorlunda kant på den här tårtan. Jag har sett den på en del amerikanska tårtor och ville absolut testa detta. Tror att resultaten skulle ha blivit snyggare med sockerpasta men jag tycker ju att det är godare med marsipan så därför gjorde jag den i marsipan. Tycker själv att resultatet blev rätt okej. Tårtan är består av en ljus sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm och spacklad med creamcheese-frosting. Den är täckt med marsipan och rosorna är gjorda i sp.
23 september 2012
Scaniatårta
Den här tårtan önskade Mariella åt sin man som fyllde 40. Han kör en Scania så temat var ganska givet :) Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 7 ägg. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm. Den är spacklad med creamcheese-frosting smaksatt med lite lemoncurd och täckt med marsipan.
21 september 2012
Browniecupcakes med vitchokladfrosting
Det här receptet är hämtat från Joy of baking, som är en mycket inspirerande sida. Jag gjorde dessa när veteranbilisterna var och hälsade på, därav dekorationen :) Har sett att bl.a. Tove tipsat om dessa, har även tagit idén om frostingen därifrån. Jag tycker själv att de här är i klass med Leilas kladdkakemuffins! De får alltså ett mycket högt betyg. De är ganska kompakta men ändå kladdiga inuti.
Browniecupcakes (ca 12 st.)
140 g mörk choklad
120 g smör
255 g socker
1 tsk vaniljessens
3 ägg
105 g mjöl
Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt blandningen svalna en aning. Rör ner socker, vanilj och äggen. Blanda väl! Rör ner mjölet och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 170 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Vitchokladfrosting
200 g vitchoklad
200 g färskost
Smält chokladen och låt den svalna en aning. Tillsätt färskosten och blanda till en jämn smet.
Browniecupcakes (ca 12 st.)
140 g mörk choklad
120 g smör
255 g socker
1 tsk vaniljessens
3 ägg
105 g mjöl
Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt blandningen svalna en aning. Rör ner socker, vanilj och äggen. Blanda väl! Rör ner mjölet och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 170 grader varm ugn i ca 20 minuter.
Vitchokladfrosting
200 g vitchoklad
200 g färskost
Smält chokladen och låt den svalna en aning. Tillsätt färskosten och blanda till en jämn smet.
17 september 2012
Kladdkaka med nougattäcke
Den här är en i raden av alla kladdkakor som finns... Det som gör just den här speciell är kanske nougattäcket ovanpå och konsistensen som är kompakt men kladdig, alltså inte riktigt så lös som vanliga kladdkakor men endå kladdig :)
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 ägg, rumstempererade
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
100 g nougat
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Rör ner den hackade chokladen och rör om tills allt har smält. Tillsätt socker, farinsocker och ägg under omrörning. Sikta i vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Smält nougaten försiktigt i mikron. Bred ut nougaten över kakan och låt den kallna i kylskåp.
200 g smör
250 g finhackad mjölkchoklad
1 dl socker
1 dl farinsocker
3 ägg, rumstempererade
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
100 g nougat
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Rör ner den hackade chokladen och rör om tills allt har smält. Tillsätt socker, farinsocker och ägg under omrörning. Sikta i vaniljsocker och vetemjöl. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Smält nougaten försiktigt i mikron. Bred ut nougaten över kakan och låt den kallna i kylskåp.
16 september 2012
BMW-tårta
Linda önskade en bilinspirerad tårta till sin lillbror Mathias. Hans bil fick gärna vara med på tårtan. Jag fick lite hjälp med designen av min kära make. Han hade stort tålamod med min okunskap av m3:ans kännetecken och jag fick ha tålamod med att det tog ett tag innan han var nöjd med proportionerna. Jag tycker att bilar är bland det svåraste som finns när man ska modellera och speciellt om det är ngn specifik modell. Får hoppas att Mathias kände igen sin ögonsten :) Tårtan är gjord på en ljus sockerkaksbotten gjord på 7 ägg. Den är fylld med hallonmousse och lemoncurdmousse. Den är spacklad med creamcheese-frosting smaksatt med lite lemoncurd och täckt med marsipan. Bilen är gjord i sp.
14 september 2012
Hur man målar en tårtbild!
Tänkte försöka visa hur jag gör när jag målar bilder på tårtor, som jag gjort bland annat här och här.
Börja med att rita av den önskade bilden på ett smörpapper. |
Lägg smörpappret ovanpå marsipanlocket och rita ovanpå med ett modelleringsverktyg eller dyl. Huvudsaken är att det blir märken i marsipanen när du ritar på smörpappret. |
Måla konturerna med svart pastafärg. |
Måla hela bilden och låt konturerna torka. |
Måla bilden med pastafärg utspädd med några droppar vatten. |
9 september 2012
Kladdkaka som tårtbotten
I somras testade jag att göra en tårta med chokladbottnar och en kladdkakebotten. Jag utlovade receptet tidigare, först nu kom jag på det... Den här går naturligtvis utmärkt att äta som den är som en vanlig kladdkaka också :)
100 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Smält smöret. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner
övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord
och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i 175° varm ugn i ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i
mitten.
7 september 2012
Choklad- och jordgubbstårta
Kanske lite sent om sider men måste i alla fall blogga om den här fantastiska tårtan! Den består av chokladbottnar fyllda med grädde blandat med krossad pätkis (mintchoklad). Kanterna är spacklade med chokladglasyr och dekorationerna består av jordgubbar och grädde.
Chokladbotten
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Blanda 1 dl av sockret, kakao och mjölk i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och låt den sedan svalna. Rör smör och resterande del av sockret poröst. Tillsätt äggen ett i taget, rör mellan varje. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt den avsvalnade mjölkchokladen i mjölblandningen. Rör samman alla ingredienser till en smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter. Låt kakan svalna. Dela i två delar.
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 påse pätkis
(ev. 1 msk kakao)
Vispa grädden och krossa godiset. Blanda allt och bred över den undre bottnen. Lägg den övre bottnen ovanpå.
Glasyr
50 g smör
3 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 dl florsocker
Smält smöret. Blanda i kaffe och siktat kakao. Rör ner vaniljsocker och florsocker så att du får en bredbar glasyr. Om glasyren verkar skära sig kan man försöka tillsätta några droppar vatten. Bred glasyren på kanten av tårtan.
Dekorera med jordgubbar och spritsad grädde!
Chokladbotten
2 dl socker
1 dl kakao
2 dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Blanda 1 dl av sockret, kakao och mjölk i en kastrull. Låt blandningen få ett uppkok och låt den sedan svalna. Rör smör och resterande del av sockret poröst. Tillsätt äggen ett i taget, rör mellan varje. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt den avsvalnade mjölkchokladen i mjölblandningen. Rör samman alla ingredienser till en smet. Smörj och bröa en form, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter. Låt kakan svalna. Dela i två delar.
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 påse pätkis
(ev. 1 msk kakao)
Vispa grädden och krossa godiset. Blanda allt och bred över den undre bottnen. Lägg den övre bottnen ovanpå.
Glasyr
50 g smör
3 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 3 dl florsocker
Smält smöret. Blanda i kaffe och siktat kakao. Rör ner vaniljsocker och florsocker så att du får en bredbar glasyr. Om glasyren verkar skära sig kan man försöka tillsätta några droppar vatten. Bred glasyren på kanten av tårtan.
Dekorera med jordgubbar och spritsad grädde!
5 september 2012
Kinuskicupcakes
De här cupcakesen är en av mina favoriter och ligger högt upp på listan med favoriter. De är ganska söta pga kinuskin, men ack så goda!
Tårtkurs
Ännu finns platser kvar till tårtkursen på Norrvalla. Skynda och anmäl dig så fort som möjligt! Gå in på http://www.folkhalsan.fi/Folkhalsan-idrott/Norrvalla/Kortkurser/activities/22755/ och läs mer och anmäl dig!
2 september 2012
Bröllopstårtor
Igår hade jag äran att leverera dessa tårtor till en bröllopsfest i Vasa. Jag fick rätt fria händer med dekorationerna. Bröllopet gick i vitt och grönt så det tog jag fasta på i dekorationerna. Tårtorna är gjorda på sockerkaksbottnar smaksatta med kakao. De är fyllda med hallonmousse och limemousse, spacklade med creamcheese-frosting och täckta med marsipan. Dekorationerna är gjorda i sp och flowerpaste.
1 september 2012
Demotårta
När veteranbilisterna var på besök gjorde jag också en demotårta. Tårtan är gjord på en sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med limemousse och jordgubbsmousse. Den är spacklad med creamcheese-frosting och täckt med marsipan. Rosen är gjord i sp.
Veteranbilister
Förra veckan hade jag besök av ett helt gäng veteranbilister. Jag bjöd på biltårta med veteranbilar på. Jag demonstrerade även hur jag täcker och dekorerar en marsipantårta. Den tårtan kommer i ett senare inlägg. Jag gjorde även en glutenfri bakelse med samma fyllning som tårtorna. Biltårtan består av tre rulltårtsbottnar fyllda med jorgubbsmousse och limemousse. Limemoussen var en ny bekantskap för mig och den blev helt klart en ny favorit. Den var mycket god och mycket fräsch. Tårtan är spacklad med creamcheese-frosting och täckt med marsipan. Kanten är spritsad med grädde.
Limemousse
2 dl bulgarisk yoghurt
2 dl creme fraiche
1½ dl socker
4 gelatinblad
2 tsk limeskal
1 dl limesaft
4 dl grädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda yoghurt, creme fraiche och socker. Rör tills sockret smält. Blanda i limeskal och och limesaft. Spara en liten skvätt limesaft och värm den. Lös upp gelatinbladen i den varma limesaften. Rör ner lime- och gelatinblandningen. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i limeblandningen.