Det här är utan tvekan en av de godaste tårtorna jag någonsin ätit! Jag är alldeles salig över smaken, utseendet stör mig inte heller för del delen :) Inhemska jordgubbar är pricken över i:et!
Maräng
7 äggvitor
4½ dl socker
Vispa äggvitorna till hårt skum i en skål över vattenbad. Tillsätt sockret lite i taget medan du vispar. Fortsätt vispa smeten tills den är riktigt tjock och blank. Bred ut smeten i en långpanna ca 25x35 cm. Spritsa toppar eller bollar som en kant runtom. Grädda marängen i 125 grader varm ugn. Sänk värmen till 100 grader genast när plåten sätts i ugnen. Grädda i minst 3 timmar! marängen ska bli torr och kännas lätt.
Fyllning 1
1-1½ citron
½ dl socker
1½ msk maizena majsstärkelse
1½ dl vispad grädde
7 äggulor
2 dl vispgrädde
Riv citronskalet och pressa ur saften. Blanda med socker, maizena och 1½ dl grädde i en kastrull. Låt koka upp. Lägg äggulorna i en skål, häll över den heta blandningen i en fin stråle, vispa under tiden. Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud på mycket svag värme under vispning, tills krämen blir tjock. Låt krämen kallna. Vispa 2 dl grädde och vänd ner i krämen.
Fyllning 2
2½ dl vispgrädde
jordgubbar
choklad
Fyll marängbottnen med citronkrämen. Bred ut vispad grädde och skivade jordgubbar. Smält choklad och ringla över tårtan.
Bred ut marängen i en långpanna och spritsa höga kanter runtom. |
Grädda bottnen i ca 3 timmar. |
Bred ut citronkrämen på bottnen. |
Bred grädde över och skivade jordgubbar. Ringla choklad över alltihopa. |
Supersnygg tårta, maräng och jordgubbar måste bara bli riktigt gott!
SvaraRaderaVilken underbar sommartårta!!! Så fint du har spritsat botten!
SvaraRaderaTack ska du ha!
RaderaVilken häftig marängtårtbotten! Kan tänka mig att detta måste smaka underbart, så somrigt! :)
SvaraRaderaJo, den blev nog mycket lyckad!
Raderajag länkade till dig från min blogg, använde den första bilden som länk! glad midsommar!
SvaraRaderaOk:) Trevlig midsommar till er med!
SvaraRaderaJag ska göra denna tårta som ser så god ut. En fråga bara... när man vispar äggvitorna, ska vattnet i vattenbadet vara varmt, kokande eller kallt? Tack för svar!
SvaraRaderaHej!
RaderaJag hade inte kokande, men nog varmt vatten i kastrullen. Det är svårt att ha riktigt kokande vatten när man dessutom ska ha en skål ovanpå och vispa,så huvudsaken är nog att vattnet är någorlunda varmt. Lycka till!
Det är alltid gott med marängtårta och din låter jättegod!!
SvaraRaderaTror att det där är en tårta som skulle passa mina smaklökar :) Fast det gör ju alla dina fina bakverk !!! h. marianne
SvaraRaderaOj tack ska du ha för din fina kommentar :)
RaderaDen här måste jag göra till arbetskamraterna imorgon. Går det bra om jag gör den under eftermidagen idag och serverar den på elvafilat imorgon? :)
SvaraRaderaDet borde nog gå bra. Jag har nog haft den i kylskåpet några dagar utan att märka någon större skillnad!
RaderaSer fantastisk ut! Hur många personer kan man räkna per tårta? /Susanne
SvaraRaderaJag skulle tippa på att den räcker för ca 20 personer. De gånger jag har bjudit på den har den haft strykande åtgång så jag vågar inte lova någonting :)
RaderaTack! Bäst att göra två :-)
RaderaJag gjorde tårtan igår till min dotters konfirmation. Fantastisk god tårta! Den försvann snabbt :)Trevligt med bilder till receptet. / Emilia
SvaraRaderaRoligt att höra att ni tyckte om den!
RaderaRoligt att höra att ni tyckte om den!
Radera