Sidor

23 januari 2012

Fastlagsbullar

Så här länge kunde vi hålla oss innan vi inledde semlesäsongen. Receptet från ifjol tyckte vi passade oss utmärkt, så det använde vi oss av även i år. Rekommenderas varmt!

21 januari 2012

Grovt fullkornsbröd

Veckan som gått hart varit en fullspäckad vecka med mycket jobb och lite sömn. För att försöka koppla av och ta helg ställde jag mig i köket och knådade en bröddeg. Hade egentligen tänkt baka rågbröd i helgen men orken och tiden har inte riktigt funnits... Det här blev ett bröd med måttot "man tager vad man hafver". 

2 bröd
1 dl vetekross
1 dl rågkross
4 dl vatten
5 dl surmjölk/filmjölk/yoghurt
25 g jäst
½ dl honung
2 tsk salt
2 msk matolja
5 dl fullkorns speltmjöl
5 dl halvgrovt speltmjöl
smör till formarna
3 msk solrosfrön

Koka kross och vatten under omrörning i ca 10 minuter till en ganska lös gröt. Häll gröten i en degbunke och häll i surmjölken. Låt blandningen svalna tills den är 37 grader. Smula i jästen och rör om. Tillsätt honung, salt, olja och mjöl. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Låt den jäsa ca 1 timme. Smörj två avlånga formar och fördela solrosfröna i bottnen. Dela degen i två delar och lägg i formarna. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på¨200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

20 januari 2012

Citron- och valnötssnittar

De här snittarna smakar mycket citron och är fräscha och goda i smaken. De är lätta att svänga ihop och har relativt få och enkla ingredienser. Det mesta finns färdigt i skåpen hemma (åtminstone i mina).

150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
rivet skal av 2 citroner
50 g finhackade valnötter
1 msk sirap
180 g vetemjöl
1 rågad msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1½ krm salt

Rör smör och socker pösigt. Blanda ner citronskal, valnötter och sirap. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt tillsammans. Rör samman alla ingredienser till en fast smet. Eventuellt behöver man sätta till lite mera mjöl. Rulla degen till 6 längder och lägg dem tre och tre på bakplåtspappersklädda plåtar. Platta till rullarna en aning. Grädda högt upp i 175 grader varm ugn i ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna en kort stund. Skär dem sedan i önskade storlekar.


13 januari 2012

Budapestrulle



Det här måste vara bland det godaste jag ätit på mycket länge. Jag fullkomligt älskade den här tårtan! Efter att vi haft jullov ville vi förra söndagen "fira" vår sista lediga dag lite extra speciellt. Jag gjorde en tårta och Iris kunde för sitt liv inte förstå att VI skulle äta av tårtan. Hon frågar alltid : Vem tårtan ha? och när jag för en gångs skull svarade att vi själva skulle äta den blev hon överlycklig. Receptet kommer härifrån, men skriver det också hit eftersom jag gjorde några små ändringar.

5 st äggvitor
1.75 dl socker
60 g manndelmjöl
0.5 dl maizena
1 dl florsocker
50 g mandelspån

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggvitor och socker fluffigt som till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.Vänd ner mandelmjölet i marängen tillsammans med maizena och florsocker. Spritsa ut långa strängar tätt bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper, så att en rektangulär botten bildas. Strö mandelspånen över marängbottnen. Grädda i bottnen av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna. Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper. 

1 msk vaniljsocker
 socker efter smak
5 dl vispgrädde
5 dl bär
 
Vispa grädden fluffigt. Blanda i vaniljsocker och strösocker. Bred ut grädden över bottnen.
Strö bären över grädden. (Spara några hela till garnering.) Rulla ihop med vispad grädde och bär. Ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar. Lägg rullen med skarven neråt.


Enkla dekorationer med blåbär



Ett mycket enkelt men trevligt sätt att dekorera bakelser eller tårtor eller varför inte cupcakes med är sockrade bär. De här använde jag mig av när jag snabbt ville dekorera en tårta förra veckoslutet. 

Blanda valda bär med lite äggvita. Rulla sedan bären i socker, sedan är de färdiga att användas. I nästa inlägg får ni se vad jag använde mina buskblåbär till!

10 januari 2012

Bolibompatårta



Ida fyllde 2 år och hennes mamma Annika önskade att jag skulle göra en tårta med bolibompadraken på. Jag fick ganska tydliga instruktioner på hur den skulle se ut, så det var bara att skrida till verket. Tårtan är gjord på en sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med hallonmousse och chokladkräm. Locket är gjort i hemgjord sugarpaste och kanterna är spritsad grädde blandat med lite vaniljkrämspulver. Alla dekorationer är också gjorda i hemgjord sugarpaste.

Eclair bakelse

Min mamma inspirerade mig till dessa bakelser en dag. Hon hade sett Leila göra dessa och naturligtvis måste jag pröva på :) Det var nog lättare sagt än gjort. Till och med mitt tålamod tänkte börja säga ifrån när jag skulle försöka få in kaffekrämen i själva bakelsen... Men jag lyckades och resultatet blev kanske inte det allra snyggaste jag har producerat men ack så goda de blev! Receptet är härifrån men skriver det också hit eftersom jag gjort några små ändringar.

Pata chouxdeg
1.25 dl vatten
1.25 dl mjölk
125 g smör 
 ½ tsk salt
 
½ msk socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 ägg



Smält smöret.Blanda i mjölk, vatten, salt och strösocker. Låt koka upp. Tillsätt mjölet och rör om tills det är helt slätt. Det ska bli en torr smet.Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt bakpulvret med sista ägget. Spritsa ut degen på en plåt, cirka 10 cm långa korvar med en krusig tyll.

Grädda i cirka 15 minuter i 200 grader varm ugn. De måste gräddas helt färdigt annars sjunker de ihop.
Medan de gräddas kan du göra kaffefyllningen.

Kaffefyllning  
dl mjölk
dl vispgrädde
125 g strösocker
125 g äggula (ca 6-7 st)
1 dl maizena
 
½ dl espressokaffe/vanligt bryggkaffe
50 g smör
 
Koka upp mjölk, grädde och socker.
Vispa äggulor och maizena riktigt vitt och krämigt med elvisp.
Häll den varma gräddmjölken över äggen under omrörning.
Ställ tillbaka blandningen på spisen.Värm under kraftig vispning tills krämen tjocknat. Ta från värmen och häll över krämen i en skål. Tillsätt espresso och smör. Vispa slätt och låt svalna till kylskåpskall. Fyll espressokrämen i en sprits med tyll och spritsa in smeten i pata chouxbakverken. (Det var här som mitt tålamod fick sig en liten prövning!) Stick in tyllen ifrån botten av bakverket och spritsa ut kräm åt båda håll.

Glasyr 2 dl florsocker
1-1½ msk vatten
 
Blanda ihop och bred över bakelserna. Låt glasyren stelna en aning.

Garnering 100 g mörk kvalitetschoklad
 
 
Smält chokladen och ringla över glasyren när den stelnat något

4 januari 2012

Knäckebröd

Innan kavlingen!
Jag har bakat knäckebröd! Och det blev sååå gott. Jag gillar råg och rågsmaken och det smakar de här knäckebröden. Det är inte alls svårt att baka dem, det tar bara lite tid att grädda dem... OCH sedan ska man verkligen kavla dem så tunt det bara går. Jag kommer definitivt att göra det här pånytt. Receptet hittade jag här, men skriver det också hit.

25 g jäst
5 dl vatten
1½ tsk salt
2-3 msk fänkål
25 g rumsvarmt smör
700 g (ca 13 dl) grovt rågmjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser men spara 2 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt några minuter. Degen ska inte vara för fast. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i ca 24 bitar och rulla dem till bollar. Låt dem ligga under bakduk så att de inte torkar på ytan. Kavla ut bollarna till riktigt tunna kakor på väl mjölat bakbord, först med vanlig kavel sedan med kruskavel. Vänd kakorna med stekspade. Istället för kruskavel kan man nagga kakorna tätt med brödnagg eller gaffel. Lyft dem försiktigt till plåtarna och grädda i 250˚C varm ugn i 6-8 minuter, tills de fått fin färg utan att bli brända. Grädda 2 brödkakor åt gången medan du kavlar ut 2 nya. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk.

3 januari 2012

Mumintårta




Joel fyllde 2 år och hans favoriter är Mumintrollen och speciellt Stinky. Jag försökte göra en vintrig tårta med kokos som snö och mumintrollet med halsduk. Tårtan består av en sockerkaksbotten gjord på 6 ägg. Den är fylld med hallonmousse och Ahlgrens bilar-fluff samt ett tunt lager apelsin-ananasmarmelad. Den är spacklad med creamcheese-frosting och täckt med marsipan. Dekorationerna är mestadels gjorda i sp.

Ahlgrens bilar-fluff
3 dl grädde
ca 70-80 g godis

Klipp godiset i mindre bitar. Värm grädden och godiset i en kastrull. Låt det INTE koka. Det tar en god stund innan godiset har smält. Låt blandningen kallna ett par timmar i kylskåpet. Vispa den sedan fluffig. Om den blir för tjock går det bra att tillsätta lite vispgrädde för att få den lösare. Godiset går att byta ut till vilket godis som helst om man önskar annan smak.

Cheesecake med kladdkakebotten


Det här är en lite annorlunda cheesecake som består av en kladdkakebotten med vitchokladmousse och hallonmousse ovanpå. Runt kakan har jag satt marängstavar.

Botten
110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Smörj och bröa en springform (24-26 cm) och bred ut smeten i formen. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15-18 minuter. Låt kakan svalna!

Mousse
4 dl vispgrädde
200 g färskost
1 brk vaniljpudding


Vispa grädden och rör ihop med färskosten och vaniljpuddingen. Dela moussen i två delar.

Fyllning 1:
1 ½ gelatinblad
130 g vitchoklad
120 g smetana
1 msk vatten

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält chokladen och rör ner den i den ena halvan mousse. Rör också ner smetana. Koka vatten och smält gelatinbladen. Blanda försiktigt ner det i fyllningen. Häll fyllningen över kladdkakebottnen. Låt stelna i kylskåp i ca 15 minuter.

Fyllning 2:
3 gelatinblad
200 g hallon
½ dl socker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hetta upp och koka hallonen i 2 minuter (om de är utländska!) och smält gelatinbladen i de varma hallonen. Blanda i socker. Rör ner blandningen i den andra halvan mousse. Häll det ovanpå vitchokladfyllningen. Låt kakan stelna i kylskåp i minst tre timmar före du lossar den från kakformen.

Marängstavar (räcker och blir över till en tårta)

3 äggvitor
2 dl socker

Häll vatten i botten på en kastrull. Sätt en skål ovanpå som täcker kastrullen. Blanda socker och äggvitor i den rena skålen. Låt vattnet sjuda och vispa tills smeten är fast. Spritsa ut smeten till så långa strängar du vill ha. Grädda i 100 grader varm ugn i ca 45 minuter. Stavarna är sedan bara att trycka fast på kanten på tårtan.

1 januari 2012

Utan nät

Vi är utan Internet hemma och jag kan inte blogga som jag vill! Får hoppas att det ordnar sig de närmaste dagarna... Har många nya recept på kommande på bloggen bara jag får tillgång till nätet igen!