Sidor

21 januari 2012

Grovt fullkornsbröd

Veckan som gått hart varit en fullspäckad vecka med mycket jobb och lite sömn. För att försöka koppla av och ta helg ställde jag mig i köket och knådade en bröddeg. Hade egentligen tänkt baka rågbröd i helgen men orken och tiden har inte riktigt funnits... Det här blev ett bröd med måttot "man tager vad man hafver". 

2 bröd
1 dl vetekross
1 dl rågkross
4 dl vatten
5 dl surmjölk/filmjölk/yoghurt
25 g jäst
½ dl honung
2 tsk salt
2 msk matolja
5 dl fullkorns speltmjöl
5 dl halvgrovt speltmjöl
smör till formarna
3 msk solrosfrön

Koka kross och vatten under omrörning i ca 10 minuter till en ganska lös gröt. Häll gröten i en degbunke och häll i surmjölken. Låt blandningen svalna tills den är 37 grader. Smula i jästen och rör om. Tillsätt honung, salt, olja och mjöl. Arbeta till en smidig men ganska lös deg. Låt den jäsa ca 1 timme. Smörj två avlånga formar och fördela solrosfröna i bottnen. Dela degen i två delar och lägg i formarna. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på¨200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar