Sidor

Tårtskola

Att göra en tårtbotten

Börja med att klämma fast ett bakplåtspapper i bottnen på en springform. Smörj och bröa sedan formen. (Numera bröar jag inte formen för det fastnar bara i spacklingen senare.)
Mät upp ägg, socker och mjöl i lika stora delar. Blanda 1½ tsk bakpulver i mjölet. Ersätt eventuellt en del av mjölet med kakao.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vispa ca 10 minuter! Blandningen är färdigvispad när smeten lämnar spår ovanpå ytan.

Sikta ner mjölet och i det här fallet kakao och rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader varm ugn.
 
Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Riktlinjer för mängden ägg/kakform. Jag använder alltid stora ägg.

15 cm ~ 3 ägg
20 cm ~ 4-5 ägg
25 cm ~ 7 ägg
30 cm ~ 9 ägg

Att fylla en tårta 

Börja med att sätta färskfolie i samma kakform som du gjort tårtbottnen. Dela tårtbottnen i tre delar och lägg den översta bottnen upp och ner i bottnen av kakformen.
Fukta tårtbottnen med t.ex. saft eller sockervatten. Bred på det första lagret fyllning.
Lägg den mellersta bottnen på och bred ut följande fyllning.
Sätt på den understa bottnen och täck med färskfolien. Lägg en tyngd ovanpå. Jag brukar sätta mjölkburkar! Låt den med fördel stå i kylskåpet över natten. 

Att täcka en tårta 

 Börja med att spackla tårtan. För att undvika att marsipanlocket smälter kan man spackla tårtan med en smörkräm. Nu råkar jag att ha bilder på olika tårtor. Tårtan som har marsipanlocket på nedan är en annan än den som är spacklad med smörkräm ovan :)
 Kavla marsipanlocket ca 3 mm tjockt och lägg det ovanpå tårtan. Kavla locket betydligt större än tårtan så är det lättare att undvika veck på marsipanen.
 Dra och för marsipanen på plats.
 Släta till marsipanen.

 Skär bort den överflödiga marsipanen.

Färdigt! 


Vill man själv göra sin sugarpaste att täcka tårtan med finns hjälp här!

Korgmönster

Om man hellre vill spritsa sin tårta med grädde, är det här ett alternativ:

Börja med att spritsa en lodrät sträng. Spritsa sedan tre vågräta strängar över den lodräta. Lämna två mellanrum mellan de tre vågräta strängarna. Mellanrummet ska vara ungefär lika stort som tyllen på din sprits.

Spritsa sedan en en lodrät sträng igen, men lämna ett litet mellanrum så att spritsen har rum innanför. Spritsa sedan två vågräta strängar i mellanrummen.


Fortsätt med en lodrät sträng med lite mellanrum och sedan tre vågräta strängar.

Upprepa mönstret runt hela tårtan, så har du tillslut ditt korgmönster!