Sidor

7 februari 2016

Fastlagsbullar

Roy Fares har receptet på världens godaste fastlagsbullar eller semlor. Fyllningen i dessa är absolut magisk! Så gott!

14 semlor
Fördeg:
200 g mjölk
260 g vetemjöl
25 g jäst

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen och blanda med mjölken och mjölet. Låt degen jäsa ca 15 minuter. 

Tillsätt därefter
160 g vetemjöl
1 ägg
½ tsk salt
1 msk kardemumma
100 g smör
85 g socker

Knåda degen ordentligt och rulla 14 runda bullar. Låt jäsa under bakduk i ca 1½-2 timmar. Grädda i 200 grader varm ugn. 

Mandelmassa
200 g mandel 200 g strösocker eventuellt lite vatten
Koka upp lite vatten och häll över mandlarna och låt dem ligga i blöt i ca 10 min. Häll mandlarna genom en sil och låt rinna av. Lägg mandlar och strösocker i en matberedare med lock och mixa tills mandeln börjar kännas slät och fin, eventuellt kan man behöva tillsätta lite vatten om den känns för torr.
Mandelfyllning
400 g mandelmassa - (den du gjort eller färdigköpt)
1 msk kardemumma
70 g äggula
90 g strösocker
30 g maizena majsstärkelse
1 st vaniljstång
250 g mjölk
15 g smör
Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omrörning tills det blir en tjock och fin kräm. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kalna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
Dela bullarna och fyll med mandelfyllning och spritsa grädde ovanpå. Lägg locket på och sikta florsocker ovanpå bullarna.


2 kommentarer:

  1. Bästa fastlagsbullorna någonsin.Tack Tack för tipset

    SvaraRadera