Sidor

6 januari 2015

Vaniljkakor med saltkaramellsås

De här kakorna är sådana som är svåra att sluta äta. Har man väl smakat på en vill man gärna ta en till. Jag gillar det salta mot den söta fyllningen. 
 
Kakor
150 g smör
100 g socker
2 äggulor
½ tsk vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
190 g vetemjöl

Mixa smör, socker, äggulor och vanilj till en fluffig smet. Mixa långsamt i mjölet. Rulla bollar av degen. Tryck en fördjupning i bollarna med t.ex. handtaget på en kavel. Använd eventuellt lite mjöl eftersom degen är ganska kladdig.. Sätt kakorna i frysen i minst en timme. Grädda kakorna i 190 grader varm ugn i ca 8-10 minuter.

Karamellsås
65 g farinsocker
60 g smör
2 msk grädde
flingsalt

Värm farinsocker och smör i en kastrull. Koka blandningen i en minut under konstant omrörning. Ta bort kastrullen från värmen. Rör långsamt ner grädden. Låt såsen svalna i ca 15 minuter. Häll såsen i groparna på kakorna. Låt stå i ca 5 minuter. Strö flingsalt ovanpå såsen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar