Sidor

25 februari 2014

Russin-och mandelamassekrans



Ljuvligt god krans fylld med russin, mandelmassa och smör.

50 g jäst
5 dl mjölk
300 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
1½ tsk salt
1 msk nystött kardemumma
2 ägg
ca 18 dl mjöl

Fyllning
30 g smör
300 g mandelmassa
1½ dl russin
½ dl socker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen i den varma mjölken. Tillsätt ägg, socker, salt och kardemumma. Rör ner 1/3 av mjölet och tillsätt sedan smöret i bitar. Tillsätt resten av mjölet och låt degen jäsa under bakhandduk till dubbelstorlek. 

Riv mandelmassan och rör ihop sockret och smöret. Dela degen i två delar och kavla ut en rektangulär platta, ca 30 x 70 cm. Bred ut smörbalndningen och strö ut mandelmassan på plattan. Strö också ut russin på degen. Rulla ihop degen från långsidan. Forma rullen till en cirkel och sätt den på en plåt. Klipp hack i rullen och vik hacken växelvis åt varsitt håll. Låt kransarna jäsa under bakduk ca 30 minuter grädda i ca 200 grader varm ugn i 12-15 minuter. Pensla kransarna genast med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten. Strö över pärlsocker.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar