Sidor

3 december 2011

Fruktkaka

Den här kakan är en kaka som funnits med sedan jag började baka som liten hemma med mamma. Min lillebror Jonas var en riktig hejare på att få den perfekta fruktkakan bakad. Tror dock inte att det var själva bakandet som han intresserade sig för, utan att få skrapa degkoppen själv efteråt... Hur som haver så har den här kakan hängt med speciellt till jul. Vet inte riktigt varför det är så, men jag förknippar den åtminstone med julen hos oss. Den blir speciellt god om den får stå sig några dagar. Jag brukar ofta baka den, dela den i två delar och frysa in delarna skillt.

200 g smör
2½ dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 dl russin
100 g fruktblandning (typ suckat el. dyl.)

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda frukten och russinen med lite av mjölet och rör ner det i smeten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner också det i smeten. Smörj och bröa en form, ca 1½ l, och häll i smeten. Grädda kakan i 150 g varm ugn i ca 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar