Sidor

5 april 2011

Mammas rågbröd

Det finns få dofter som klår doften av nybakat rågbröd! Bakade mammas rågbröd och njöt av varmt bröd och ett glas mjölk! Rekommenderas! Enklare och godare brödrecept får man leta efter :)

2 l vatten
100 g jäst
5 msk SELTINsalt
2,3 l jästbrödsmjöl
1,5 l rågmjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen och häll över vattnet. Blanda i saltet och sedan mjölet. Arbeta ihop till en slät deg. Jag använder seltin salt och tar inte ansvar för om ni använder annat salt (kan ju bli aningen salt då :)) Låt jäsa i ca 30 minuter. Baka ut till runda bröd och låt jäsa ytterligare en stund. Grädda i 275 grader varm ugn i ca 8-10 minuter. Brukar grädda första halva av tiden i nedre delen av ugnen och i övre halvan resterande tid för att få en bättre yta undertill också (men det är ju olika från ugn till ugn).

6 kommentarer:

  1. rågbrödsbagare19 april 2011 kl. 14:11

    275 grader = 175 grader?

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Du läste nog rätt; 275 grader! Jag värmer ugnen så varm jag får den när jag gräddar rågbröd.

    SvaraRadera
  3. Hej Carina,
    Tusen tack för ett mycket gott och enkelt brödrecept ! Jag bor i Frankrike och har länge längtat efter att baka riktiga österbottniska rågbröd till mina barn. Det blev en succé kan jag säga! Mille merci. Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj nej va´ roligt att höra. Blir alldeles till mig att ni gillade brödet :) Carina

      Radera
  4. Supergott! Gjorde det idag! Men satte en termometer i brödet och körde till 97 grader, blev perfekt! Tack!

    SvaraRadera