Sidor

23 december 2009

Jullimpa

Idag har jag bl.a. bakat en riktigt god limpa. Jag hittade ett recept som verkade intressant och måste naturligtvis genast testa det. Receptet rekommenderas varmt. Jag är MYCKET trött på allt bröd i mataffärerna så jag bakar mer än gärna eget bröd :)


JULLIMPA 4st.
1 l surmjölk
50 g jäst
2 dl sirap
1 msk salt
2 msk pomeransskal
½ msk kummin
½ msk anis
½ msk fänkål
12 dl vetemjöl
10 dl rågmjöl


Fuktning:
½ dl sirap
½ dl vatten

Värm surmjölken till  37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över den varma surmjölken. Tillsätt sirap, salt och kryddor. Blanda tillsist i mjölet. Låt jäsa ca 60 minuter under bakduk. Baka ut till fyra runda limpor och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Nagga limporna och fukta dem med sirapsvattnet. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter. Fukta limporna några gånger under gräddningen. Trevlig bakning!

1 kommentar:

  1. Bakade massa bröd när Felicia var baby, men nu har jag mest bakat sött i över ett år...Liksom du är jag rätt trött på allt köpisbröd (förutom några favoriter) så får väl börja baka igen nu. :-) Inspirerande!

    SvaraRadera