Sidor

27 december 2011

Pepparkakscheesecake


Jag fick i uppdrag att ta med en tårta till personaljulfesten på jobbet. Eftersom jag hade ytterst lite tid på mig, valde jag att göra en cheesecake. Jag slängde ihop den kvällen före och garnerade den på morgonen, därav den något bleka garneringen. Jag gillade smaken på den här och kommer nog att göra den pånytt. Kunde tänka mig att den här skulle passa bra som efterrätt till nyår :) Receptet hittade jag hos Kinuskikissa, men skriver det hit på svenska.


Botten
225 g pepparkakor
80 g smör

Krossa pepparkakorna och smält smöret. Blanda ihop allt och tryck ut det i en springform (24-26 cm). Ställ formen i kylskåpet.

Fyllning
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 tsk pepparkakskryddor
200 g vaniljkvarg
3 äggvitor
2 msk citronsaft
1 msk vatten

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden och tillsätt florsockret under vispningen. Blanda i pepparkakskryddor och kvarg. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda det med gräddblandningen. Koka upp citronsaft och vatten och lös upp gelatinbladen i det. Låt det svalna en aning innan det hälls med en svag stråle i fyllningen. Blanda ordentligt och häll det i springformen. Låt den stå i kylskåp några timmar.

Glasyr
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1½ dl farinsocker

Blötlägg gelatinbladen. Koka upp grädde och farinsocker och rör ner gelatinbladen. Låt glasyren svalna en aning innan den hälls ovanpå fyllningen. Låt den stå i kylskåp ytterligare ett par timmar.

Spritsningen
1½ dl Flora Visp eller vispgrädde
1 tsk socker
2 tsk vaniljkrämspulver

Vispa grädden och tillsätt under tiden socker och vaniljkrämspulver. Se´n är det bara att börja garnera!

4 kommentarer:

  1. Men oj! Halkade in här av misstag. Vad duktig du är, hade ingen aning men varför skulle jag ha det? :)

    hälsar byskollegan som delade pizzabord med dig tidigare i höst :)

    SvaraRadera
  2. Hej på dig! Roligt att du hittat hit. Hoppas att du hittar något av intresse :)

    SvaraRadera
  3. Ska det inte vara någon färskost i kakan fast det är en cheesecake?

    SvaraRadera
  4. Nej, det ska det inte vara.
    Carina

    SvaraRadera